Website Herstel

U heeft hard aan uw website gewerkt. Waarschijnlijk met een heel team mensen. Van de één op de andere dag, werkt hij niet meer. Is hij weg? Is hij gehackt? Is de host failliet? Onze consultant kan in veel gevallen, een snelle oplossing leveren.

Website Down

Een website die down is. Het is de grootste vrees voor menig opdrachtgever. Wat is de impact? Wat is de oorzaak? Hoe trekken we de  boel weer overeind? Vragen die niet altijd meteen te beantwoorden zijn. De onafhankelijke website consultant heeft in de afgelopen 19 jaar heel wat situaties meegemaakt en kan dan snel schakelen.

Populaire onderwerpen

Voorbeelden

De oorzaak van een website die down is, laat zich niet altijd raden. Dit is zomaar een greep uit de cases die de afgelopen jaren door de website consultant zijn behandeld;

Een goed marketingbureau heeft een website ontwikkeld voor een nieuw, AAA merk in Nederland. De dag van de lancering is het product van het merk zo nieuwswaardig, dat vrijwel iedere nieuwsoutlet er op duikt. Iedere Nederlander lijkt nieuwsgierig naar dit nieuwe product. De website kan de verkeersdruk niet aan. Binnen het marketingbureau ontbrak het aan ervaring met hoge verkeersvolumes om het probleem op te lossen.

De website consultant benaderde de WooCommerce webshop via een FTP verbinding en zal al snel één van de oorzaken. Een enorme lading plugins. Het gros overbodig voor wat de website moest doen. Al deze plugins maakten de website veel te zwaar. Bovendien was de host niet berekend op het aantal aanvragen, ongeacht hoe goed geoptimaliseerd de site zou zijn. In een middag tijd werd de website gestript en op een host met snellere servers geplaatst. De verkopen kwamen vrijwel direct op gang vanuit heel Europa.

Een webshop draait al jaren als een zonnetje. En op een zonnig weekend, ineens niet meer. De website is onbereikbaar. Net als een aantal andere websites op dezelfde server. De klant tast in het duister waarom.

Overleg tussen de website consultant en de host van de webshop levert al snel het nieuws op dat er een DDOS aanval op de site wordt uitgevoerd. In samenspel wordt besloten het verkeer af te vangen en na 24 uur de situatie opnieuw te beoordelen.

Na 24 uur werd het stil. De eigenaar van de webshop ontving wel een e-mail. In de e-mail een bekende vraag. Of er voor €3.000 aan bitcoin kon worden overgemaakt. Keurig met instructies. Zou dit niet binnen een week gebeuren, zou de webshop een week lang plat gaan. De politie was inmiddels wel nieuwsgierig naar de zaak, maar liet vooral interesse zien in de data die over de aanvaller achterhaald kon worden.

De website consultant inventariseerde de DDOS aanval en construeerde een firewall tussen het domein en de webserver van de klant om deze op te vangen. De gevraagde som in bitcoin werd niet overgemaakt. De aanval werd wel gestart, maar werd meteen afgeweerd. De webshop bleef doorverkopen.

Het ergste dat je als bedrijf kan overkomen, is een faillissement van een webhost. Voorheen trok de curator bij het faillissement alle servers uit het rack. Als eigenaar van de site erop, moest je hopen op off-site back-ups om de site weer terug te krijgen. En dan nog was er veel gezeur over e-mails die verdwenen, domeinnamen die niet meer toegankelijk zijn etc. Gelukkig zijn curatoren anno 2019 iets slimmer. Geven ze klanten de tijd om weg te migreren… maar wat als je als domeinhandelaar de SIDN licentie verliest?

In 2019 gebeurde het bij een kleine registrar in Nederland. Alle .nl domeinen van het bedrijf werden ingetrokken. Klanten waarvan SIDN fysieke adressen wist, ontvingen een e-mail met een overstapprocedure. Maar niet iedereen ontving die.

Zo kreeg de website consultant een vraag over waarom een website en bijbehorende e-mail accounts het niet meer deden. Met behulp van een internet archief wist de consultant een groot deel van de data terug te halen. Een direct lijntje met SIDN zorgde ervoor dat ook het domeinnaam in korte tijd weer in handen van de opdrachtgever was. De business van de opdrachtgever was weer bereikbaar en de opdrachtgever kon het contact met klanten weer herstellen.

Onze ervaring komt van mooie merken