Website Toegankelijkheid
De cijfers liegen er niet om. Er zijn meer mensen met een visuele handicap dan veelal wordt gedacht. Maar kleuren, contrasten en letterformaten zijn niet de enige uitdaging. Ook fysieke handicaps kunnen in de weg staan voor het gebruik van een website. Onze onafhankelijke website consultant kan u meer vertellen over dit onderwerp.
De keiharde feiten*
- 250.000 Nederlanders hebben een visuele beperking aan beide ogen
- 85% van de Nederlanders met zichtverlies is 50+
- Ieder jaar komen er 70.000 nieuwe staar patiƫnten bij
- Naar verwachting neemt het aantal slechtzienden en blinden tussen 2010 en 2020 met 20% toe
Toegankelijkheid is veel meer dan responsive design
Wanneer binnen het vakgebied wordt gesproken over toegankelijkheid van de website, wordt veelal gesproken over responsive design. De mogelijkheid voor websites om naar ieder wenselijk schermformaat te schalen, op zo’n manier dat deze op alle schermen bruikbaar blijft, dan wel conversie opleveren zal.
De website adviseur van WEB WINGMEN kijkt verder dan het kleinste scherm. Ook apparaten als screenreaders worden in ogenschouw genomen. Dit om te zorgen dat ook eindgebruikers met handicap, gebruik kunnen maken van uw website.
Ook Google beloont
De adoptie van een simpele beveiligingsstandaard als SSL had nooit een vlucht genomen, als er geen financiƫle motivatie voor aanwezig was. Doordat Google waarschuwde websites lager te waarderen wanneer deze niet over SSL beschikten, schakelde de wereld in recordtempo over op deze standaard voor communicatiebeveiliging.
Ook een toegankelijke website wordt tegenwoordig beloond. Een website die niet responsive is, zal lager worden gewaardeerd door Google. Websites die goed leesbaar zijn voor screenreaders zijn bovendien ook beter leesbaar voor Google. Een heldere opzet van de code laat het mes dan ook aan twee kanten snijden.
Toegankelijkheidsplicht voor de Publieke Sector
Voor de publieke sector zijn duidelijke regels geschept over toegankelijkheid. Deze zijn vastgelegd in het besluit van 3 mei 2018, houdende tijdelijke regels betreffende de toegankelijkheid van de websites en mobiele applicaties van overheidsinstanties (Tijdelijk besluit digitale toegankelijkheid overheid).
Dit tijdelijke besluit beperkt zich niet enkel tot nieuwe websites. Dit besluit is ook op bestaande websites van toepassing. Zo moeten websites, ontwikkeld na 23 september 2018, voor 23 september 2019 toegankelijk zijn gemaakt. Overige websites moeten voor 23 september 2020 voldoen. De toegankelijkheid van de website leggen we vast in de verplichte toegankelijkheidsverklaring. Laat je niet verrassen en ga met onze Website Consultant in gesprek over de gevolgen voor uw website.
* Cijfers afkomstig van het Oogfonds https://oogfonds.nl/visuele-beperking/feiten-en-cijfers/ (12-08-2019)
Onze ervaring komt van mooie merken









