QR code brengt schijnveiligheid naar het paspoort en de ID kaart

Bij WEB WINGMEN zijn we een beetje obsessief, wanneer het om privacy gaat. We zijn dan ook enorm blij om vandaag te lezen dat het BSN nummer uit het paspoort en van de ID kaart gaat verdwijnen. Toch is er geen reden om niet bezorgd te zijn, wanneer de hotelier op uw volgende businesstrip een kopie van uw paspoort wenst te maken.

Ideaal voor fraudeurs

Een kopie paspoort of ID kaart is momenteel ideaal voor fraudeurs. Uw NAW gegevens staan er deels op evenals uw burgerservicenummer. Met deze gegevens kunnen fraudeurs onder anderen subsidies op uw naam aanvragen. Deze laten ze dan op een eigen rekeningnummer of rekeningnummer van een katvanger storten. Ook andere vormen van fraude zijn mogelijk met deze gegevens.

De huidige situatie

Op dit moment is uw BSN nummer op zowel uw paspoort als op uw ID kaart terug te vinden. Deze is soms op verschillende plekken verwerkt, waaronder de dataregels onderop het document en de NFC chip, wanneer deze wordt uitgelezen.

Uw paspoort vanaf 2021

Op uw paspoort, blijft het BSN nummer op de achterzijde, leesbaar vermeld. Bij een kopie of foto van de achterkant, kunnen deze gegevens alsnog in omloop komen.

Uw BSN nummer wordt ook niet meer in de NFC chip opgeslagen. Bij uitlezing zal het BSN nummer dan ook niet langer beschikbaar zijn.

Op uw paspoort en ID kaart, komt (waarschijnlijk aan de voorzijde) een QR code te staan. Hier is uw BSN nummer in verwerkt. Mogelijk kan deze met een QR Code app worden ontcijferd. Een fraudeur kan met een smartphone alsnog rustig deze data verkrijgen.

“Het BSN nummer, is een persoonlijk nummer.” aldus Arjan Olsder, adviseur bij WEB WINGMEN. “Indien het nodig is deze te vermelden in identiteitsdocumenten, zou het de regering sieren deze goed te beveiligen. Bijvoorbeeld doordat instanties die deze data nodig hebben, alleen met speciale apparatuur het BSN nummer uit het document kunnen onttrekken. Een QR code is een vorm van schijnveiligheid.”